23 Ağustos 2013 Cuma
kahveci güzeli
Son zamanlarda kahve tüketimi giderek artış göstermeye başladı bunun en büyük sebebi kahvenin içinde kafein adı verilen bir maddenin bulunmasıdır kafein insan beyninin içindeki hücreleri canlandırmaktadır. İşte bu yüzden insanlar özellikle sabahları kahve içmekte ve böylece güne daha zinde başlamaktadırlar. Türk kültüründe kahvenin önemli bir yeri vardır. Özellikle Türk kahvesi adı verilen kahve, Türkler tarafından çokça tercih edilmektedir. Ancak kahvede de yabancı ürünler kullanılmaya başlandı bizim Türk kahvesi diyerek pişirdiğimiz kahvenin dışında su ile karıştırılarak hazırlanan pratik kahveler daha çok tercih edilmeye başlandı. Bu kahvelerin daha çok tercih edilmesinin sebebi tabii ki pratik olarak hazırlanmasıdır. Herhangi bir pişirme işlemine gerek kalmadan sadece sıcak su içine dökülüp karıştırılıyor. Böylece kahve hazır olmuş oluyor. Arzu edilirse sütlü veya kremalı olarak da tüketilebiliyor. Çünkü süt kahvenin acılığını alarak daha yumuşak bir tat elde edilmesini sağlıyor. Ancak Türk kahvesinin o istenen asıl tadı vermesi için özenerek pişirilmesi gerekiyor. Taze kavrulmuş ve incecik çekilmiş kahve özel yapım cezvelerde çok kısık ateşte pişirilmelidir. Ancak bu şekilde gayet güzel ve lezzetli kahve elde edilebilir. Kahveye şeker dışında hiçbir katkı maddesi eklenmez. Çünkü önemli olan kahvenin kendi tadını almaktır. Ekstra katılan ürünler kahvenin tadını bozmaktan başka bir işe yaramayacaktır. Kahvenin tadını daha da güzel yapan ise pişirenin sevgisini sabrını katmış olmasıdır. Bizim kahveci güzeli diye bildiğimiz kızlarımızın elinden içtiğimiz kahve işte en güzel kahvelerden biridir. Çünkü kahveci güzeli sabırla ocağın başında yavaş yavaş pişirdiği kahvesini misafirlerine ve aile büyüklerine sunmaktan büyük keyif alır. Kahvenin sunumuna eşlik edecek iki şey vardır. Biri hakiki Türk lokumu, diğeri de sudur. Türk lokumunun eşlik etmesinin en büyük sebebi hafif acımsı bir tadı olan kahvenin yanına şekerli bir ürün eklemektir. Lokum dışında çikolata da ikram edilebilir. Ancak kahvenin yanına lokumdan başka bir şekerleme yakışmaz. Çünkü lokumun apayrı bir hazırlanma süreci vardır. Oldukça uzun süren ve sabır gerektiren bu süreçte sevgi ile hazırlanan lokumlar istenen büyüklükteki karelere bölünerek servise hazır hale getirilir. Mesela şeker macunu da oldukça lezzetli bir şekerlemedir. Ancak lokum kadar zahmet istemez üstelik de görünümü lokum kadar iyi değildir. Şekerleme demişken pamuk helvadan bahsetmemek olmaz. pamuk helvacı lar da oldukça lezzetli ve çok tercih edilen lezzetlerdendir. Ancak şekli sebebiyle kahvenin yanına ikram edilmesi pek de hoş olmaz.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder