23 Ağustos 2013 Cuma
maraş dondurması
Dondurma denince akla ilk gelen dondurma çeşitlerinden biri maraş dondurma dır. Türkiye’de salep ilk defa Kahramanmaraş’ta dondurma yapımında kullanılan bir malzeme olmuş ve diğer illere Maraş’tan yayılmıştır. Maraş dövme dondurmasının oluşumu ile ilgili farklı rivayetler olmakla birlikte, başlangıçta şeker, bal ve sütle yapılan bir çeşit tatlıya salebin katılmasıyla ortaya çıktığı, bozulmaması için soğuk bir yerde tutularak bekletildiği ve sabah donmuş bir hal aldığı söylenir. Karıştırdıkça sakız gibi uzayan bu lezzetli tatlı, bir süre sonra daha profesyonel şekilde dayanıklı bir metalle karıştırılarak Maraş dövme dondurması halini almıştır. Kahramanmaraş dondurmasının en önemli özelliklerinden biri, keçi sütünden yapılmasıdır. Ancak herhangi bir keçi sütü maraş dondurması yapmak için yeterli değildir. Maraş dondurmasının ilk yapımı için anlatılan rivayetlere uyacak şekilde günümüzde Maraş dondurmasının yapımında, Ahır dağının eteklerinden beslenen keçilerin sütü 90 derece sıcaklığa kadar ısıtılarak, mikro organizmalardan arındırılır. Sonrasında bu süte salep, onun ardından da şeker katılır. Bu karışım iyice karıştırıldıktan sonra yaklaşık olarak 6-7 saat bekletilir. Sonrasında 6 dereceye kadar soğutularak dondurma haline getirilir. Maraş dondurmasının diğer dondurmalardan farkı içerisinde birçok vitamin ve mineralin bulunmasıdır. İçinde A, B, C, D ve E vitaminleri ile kalsiyum, magnezyum, fosfor, potasyum, sodyum, çinko ve demir minerallerinin bulunduğu tespit edilmiştir. Günümüzde Maraş dövme dondurma satışı bazı firmalar tarafından, yurt içinde birçok şehrimize dağıtılmaktadır. Hatta soğuk hava araçları ile yurt dışında da birçok ülkeye dağıtımı yapılabilmektedir. Ülkemize has birçok yemek tarifi veya gıda maddeleri yurt dışına ihraç edilmektedir. Bunların bir kısmının bozulması gibi bir durum olmadığından, ihracatı daha kolay yapılabilmektedir. Ancak dondurma için gerekli olan ısının sağlanabilmesi için dağıtım yapan araçların buna uygun olması şarttır. Bu koşulların sağlanması, yurt dışında hem kendi vatandaşlarımızın, hem de diğer ülke vatandaşlarının bu enfes ve sağlıklı gıdaya ulaşabilmesini sağlamaktadır.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder